enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    2024 Yılında Çocuk Parası Ne Kadar?

    14.06.2024
    157

    Çocuk parası ödemesi çocuğun kimlik işlemleri sırasında devlet tarafından annelerin hesabına aktarılır.

    Çocuk parası ne kadar?Geçtiğimiz yıl doğum yardımının minimum miktarı 4365 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücretteki %49’luk artışı sonrasında, 2024 yılı için doğum parası yardımının minimum tutarı 7993 TL’ye yükseltildi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu projede 0-36 ay aralığında çocuk sahibi olan annelerin iş gücünden kopma risklerinin azaltılması planlanıyor.

    Proje, Ankara, İstanbul ve İzmir‘de 12 ay boyunca devam edecek. Bu projede çalışan annelere her ay 325 euro maddi destek verilecek. Bununla beraber eğitimli ve sigortalı çocuk bakıcılığı teşvik edilerek, bu alanda profesyonelleşmiş kadınların istihdamı amaçlanıyor. Toplamda 7 bin kadın, bu projeden yararlanacak. Bu girişimle, kadınların iş hayatında daha aktif rol alması planlanıyor.

    SGK Doğum Parası Sorgulama

    Doğum parası sorgulama işlemleri, e-Devlet platformunda yapılacak. Para sorgulama işlemi için ‘183‘ ve ‘144‘ numaralı çağrı merkezlerini de arayabilirsiniz.

    Doğum ücretine hak kazanabilmek için sigortalılığı sona ermiş kişilerin sigortalılık durumlarının sona erdiği tarihten itibaren 300 gün içinde z 120 gün prim ödemiş olmaları gerekir. Bu şartları sağlayanlara, doğum parası ödemesinden yararlanabilirsiniz.

    Doğum parası, her bir çocuk için canlı doğum koşulu ele alınarak ödeme yapılır. Bu ödeme 2020 yılında 202 TL 2021 yılında 232 TL 2022 yılında 316 TL 2023 yılında 520 TL ve 2024 yılı için 857 TL olarak belirlenmiştir.

    Asgari Ücretle Çalışan Anne Ne Kadar Doğum Parası Alır?

    2024 yılında asgari ücretle çalışan bir anne, doğum yapmasının ardından 112 gün hesaplamasıyla 49.783 TL doğum parası alabilecek. Bu ödeme, anne adına açılan bir Ziraat Bankası hesabına yatırılacaktır.

    Kadın çalışanların doğum izni süreleri, ilgili düzenlemelere göre belirlenmiştir. Çoğul gebelik durumlarında izin süresi 126 gün olacaktır. Böylece çalışanların durumlarına özel farklı izin süreleri tanımlanacaktır.

    İş Kanunu’nun 55/B maddesine göre, gebelik sırasında çalışanın doğum öncesi ve sonrası alacağı izin süreleri de bu hesaplamaya dahil edilir. Ancak, çalışanın kendi kararıyla aldığı ücretsiz izinler çalışma süresine dahil edilmeyecektir. Gebelik sürecinde 32. haftasından itibaren doğum izni istenebilirken, çoğul gebeliklerde bu süre 30. haftadan itibaren başlayacaktır. Yasal olarak, gebeliğin 37. haftasından itibaren, yani doğuma üç hafta kala, doğum iznine çıkılması gerekir.

    SGK Doğum Parası Nasıl Alınır?

    Doğum Yardımı talebinde bulunmak için, ilk olarak canlı bir doğum gerçekleşmelidir. Bu sürecin ardından, ilgili nüfus müdürlüğüne gidilerek yeni doğan çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi içerisinde kayıt altına alınmalıdır. Bu kayıt işlemi tamamlandıktan sonra, “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” dikkatlice doldurulmalıdır. Doldurulup imzalanan dilekçe, daha sonra ya bizzat elden teslim edilmelidir. Çocuk parası, her üç aylık dönemin sona ermesinin ardından, yani Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının ilk haftasında ödenir.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.