Eşler İçin Ölüm Aylığı Bağlama Konusunda Önemli Noktalar
Eşler İçin Ölüm Aylığı Bağlama Konusunda Önemli Noktalar
Eşinin vefatı yüzünden ölüm aylığı almaya hak kazanan kişiler için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir.
Ölüm aylığı nasıl alınır?Ölüm aylığı ile ilgili şartları sağlamayan durumlarda bu haktan yararlanılamıyor. Ölüm aylığı belirli durumlarda kesilebiliyor. Yazımızda bu konu hakkında tüm detayları görebilirsiniz.
Ölüm Aylığından Yararlanılmayan Durumlar
Sigortalı bir işte çalışıyorken vefat eden kişinin eşi ve çocukları ölüm aylığı alır. Ölüm aylığı bağlanması için ise 4B Bağkur ve 4C Emekli Sandığı kapsamında 1800 gün, 4A statüsü yani SSK’lı olanlar için en az 900 gün prim ödeme şartı bulunur.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 56’ncı maddesinde ifade edilen hususlarda, kendisi üzerinden aylık bağlanacak sigortalının kasten öldürülmesi durumunda ölüm aylığı bağlanmamaktadır. Kendisinden aylık bağlanacak sigortalıya ya da hak sahibine yönelik ağır bir suç işlenirse bu haktan yine yararlanılamaz.
SGK’nın kişilere ölüm aylığı bağlamama yönünde karar vermesinde bulunması için kesinleşmiş yargı kararı olmalıdır. Bununla beraber kendisinden aylık bağlanmış kişiyi, sonradan öldürdüğü anlaşılması durumunda daha önceden yatırılan aylıklar kısmı faizi ilke birlikte alınır.
Boşanma Davası Sırasında Ölüm Aylığı Ne Oluyor?
Boşanma davası devam ederken vefat eden eşten ötürü aylık bağlanır mı? Vefat eden eşten dolayı ölüm aylığı bağlanması için SGK’ya göre resmi nikah olması gerekir. Boşanma davası devam ederken taraflardan birisinin vefatı durumunda geride kalan eşin hak sahipliği duruma göre değişim gösterir. Vefat eden sigortalının mirasçılarının boşanma davasına devam etme hakkı bulunur. Boşanma sırasında eş vefat ederse bu haktan yararlanabiliyor. Bu yüzden boşanma davaları ölüm aylığına engel değildir.
Dava Durumunda Aylık Ödeniyor Mu?
Boşanma davalarında sağ kalan eş kusurlu ise hayatta olan eşe dul aylığı bağlanmaz. Hayatta kalan eşin hak sahipliği ise boşanma davası kesin karara varana kadar devam eder. Sosyal Güvenlik Kurumu kurumu mirasçıların boşanma davasını sürdürmeleri durumunda ölüm tarihinden başlamak üzere boşanma kararının kesinlik kazanacağı tarihe kadar geçen sürede eşe dul aylığı bağlanır.
Mahkeme boşanma kararı verirken hayatta kalan eşin kusurlu olması halinde ise mahkeme kararının kesinleşmesi tarihini takip etmelidir.
Erkekler Ölüm Aylığı Alabilir mi?
Ölen sigortalının eş ve çocukları belli şartlar ve oranlar dahilinde maaş alır. Ölüm aylığı genel olarak kadınlara ödenir. Kanunda ise cinsiyet ayrımı yapılmadığı görülmektedir. Eşi ölen bir erkek de ölüm aylığı alabilir.