enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    Banka İhtarname Gönderirse Ne Olur?

    07.05.2024
    48

    Banka İhtarname Gönderirse Ne Olur? Tüketicilerin borçları nedeniyle banka kredi borcu ihtarnamesi gelmektedir. Bu kapsamda bankaların standart uygulamaları bulunmaktadır. Bizlerde bu yazımızda sizlere bankaların kredi borçları nedeniyle gönderdiği ihtarname hakkında bilgiler hazırladık. İşte detaylar…

    İhtarname Ne Demek?

    Borç ve diğer sözleşmeden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle oluşan uyuşmazlık sonucu, konunun hukuki sürece geçmesinden önce hak sahibinin son defa karşı tarafı uyarması amacıyla yazılı şekilde yapılan bir bildirimdir. Noter kanalıyla olacak diye bir kati durum söz konusu değildir, ancak bankalar noter kanalıyla ihtar çekerler. İhtarname tebliğ edildiğinde faiz başlangıç tarihi de belli olmuş olur.

    Banka Neden İhtarname Gönderir?

    Bankadan kullanılan konut, taşıt, bireysel ve işletme kredilerinin ve kredi kartlarının ödemeleri banka tarafından belirlenen süre içinde tahsil edilmediği takdirde borçluya banka ihtarname yollar. Bu ihtarnamede borçlu borçlarının ödenmesi konusunda uyarılır, borcu hatırlatılır eğer ödemezse kanuni işlemlerin başlayacağı bilgisi verilir.

    Banka İhtarname Yollarsa Ne Yapmalıyız?

    Öncelikle ihtarnameyi ciddi şekilde incelemeliyiz, doğruluğunu ve ne amaçla gönderildiğini sorgulamalıyız. Herhangi bir bankaya borcunuzun olmadığını düşünüyorsanız bile kefil olarak dahil olduğunuz bir kredinin ödenmemesi nedeniyle ihtarname gönderileceğini aklınıza getirmelisiniz.
    Bankalar ihtarnamede genel olarak 30 günlük bir süre verir. Tebliğin oluştuğu gün yasal süreç başlar. 30 günün sonunda 90 gündür ödenmeyen borçların süresi tamamlandığı için dosya avukata gönderilir. Borç icra yoluyla tahsil edilme aşamasına geçer. İcra Müdürlüğü de borçluya ihtarname yollar ve borçların ödenmesi için borçluya 7 günlük süre verir. Bu süre zarfında da ödeme yapılmadığı zaman mal beyanında bulunma aşamasına geçilir.

    Maaşlı bir çalışansanız maaşınızın dörtte bir kısmını borcunuza tahsil edilmesi yönünde talepte bulunabilirsiniz. Avukatlık ücretleri ve icra masrafları borçlu tarafından karşılanmaktadır. Borçlu üzerindeki maaş, hak edişler, ikramiye ve prim gibi tüm alacaklar, borçtan tahsil edilecek şekilde işlemler başlatılır.
    Konut ya da taşıt kredisinden dolayı icralık olan borçlulara banka hiç sormadan, ipotek ve rehin aldığı konuta ya da taşıta direk el koyarak satışa sunar. Banka için maddi teminatlı kredi kullandırmak bu yüzden daha avantajlıdır, çünkü nakde çevirmek kolay olur ve borcun tahsil edilmesi kesindir.

    Banka İhtarname Yolladıktan Sonra Yapılacak En İyi Davranış Nedir?

    İhtarname geldikten sonra borcun icralık aşamasına gelmeden, öncesinde borcunuzu banka ile görüşüp taksitlendirme yoluna gitmeniz her açıdan daha avantajlı olacaktır. Diğer türlü hukuki süreç boyunca ödeyeceğiniz masraflar çektiğiniz krediyi neredeyse ikiye katlar.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.