Koruyucu Aile Nasıl Olunur, Başvuru Şartları ve Koşulları
Koruyucu Aile Nasıl Olunur, Başvuru Şartları ve Koşulları
Koruyucu aile, 0-18 yaş arasındaki gelişim çağında bulunan çocukların yanında olur. Devlet tarafından aileye ve çocuğa bu konuda da destek verilir.
Koruyucu Aile nedir? Koruyucu aile farklı nedenlerden dolayı biyolojik ailesi ile beraber yaşayamayan çocukların sorumluluklarını alan kişilerdir. Çocukların eğitim, bakım ve yetiştirme görevlerini üstlenen aileler bu konuda yardımcı olur. Bu kişiler, devlet denetimi altında gönüllü ya da ücretli olmak üzere iki farklı şekilde koruyucu ailelik görevinde bulunabilir.
Koruyucu aileliğin amacı, koruma ve bakım altında bulunan çocukların gelişimini destekler. Bu süreç içerisinde çocuğun koruyucu ailesi, ilgili kurum ile işbirliği yaparak onların gelişimine katkıda bulunur.
Koruyucu Aile Nasıl Olunur?
Koruyucu aile nasıl olunur? Koruyucu aile olmak için T.C. vatandaşı olması gerekir. Ayrıca yaş, eğitim ve gelir durumlarında istenen seviyede bulunulmalıdır. Kişi ya da çiftler, eğer koruyucu aile şartları karşısında istenen özelliklere sahipse devlet denetimi altında bu görevi üstlenebiliyor.
Eğitim düzeyi, koruyucu ailelik için devlet tarafından aranan kriterlerden bir tanesidir. Bu konuda seçilecek bakım modeline göre aileler seçilir.
Koruyucu Aile Olma Şartları
T.C. vatandaşlığına mensup, 25-65 yaş aralığında, en az ilköğretim mezunu kişiler koruyucu aile olabilir. Koruyucu ailelerin düzenli bir gelire sahip kişi veya çiftler koruyucu aile olma şartları için yeterli olacaktır.
Koruyucu Aile Yönetmeliği kapsamında başvuran kişilerden sağlık raporu, adli sicil kaydı, öğrenim belgesi ve maaş bordrosu gibi evraklar talep edilir. Bununla beraber çocuk ve koruyucu ailenin ilişkilerinde mesleki incelemeler yapışır.
Koruyucu Aile Başvurusu Nereye Yapılır?
Koruyucu aile başvurusu yapmak isteyenler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın il müdürlüklerini ziyaret edebilir. Koruyucu aile başvuru sonuçları 6-8 ay arasında değişiklik gösterir.
Gönüllü Aile ile Koruyucu Aile Arasındaki Fark Nedir?
Çiftler bakım kuruluşlarında kalan ve bakım altında bulunan çocuklarla gönüllü olarak vakit geçirebilir. Koruyucu ailelikte çocuk, devlet denetimi altında ilgili kişilere emanet edilecektir.
Gönüllü aileyle koruyucu aile farklı konulardır. Koruyucu ailelikte çocuğun 18 yaşına kadar soyadını değiştirmesi ve yasal mirasçı olabilmesi söz konusu olmamaktır.
Koruyucu Aile Hangi Çocukları Alabilir?
Aileleri hayatta olmasına rağmen onların yanında kalması uygun olmayan kişiler koruyucu ailelere verilir. Devlet denetimi altına alınan çocukların koruyucu aileye yerleşmesi için ebeveynlerinden izin alınmaz. Koruyucu aile bakmak istediği çocuğu seçebilir. Yaş ve cinsiyet konusunda adaylara bu özgürlük verilir.
Koruyucu aile çocuğa kaç yaşına kadar bakar? Çocuğun neden korunma altına alındığına bağlı olarak yaş durumu değişiklik gösterir.