enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Çalışma Koşulu Değişen İşçi Tazminat Hakkı Elde Eder Mi?

08.05.2024
0

Çalışma Koşulu Değişen İşçi Tazminat Hakkı Elde Eder Mi?

Günümüzde daha çok işçileri yakından ilgilendiren çalışma koşulları değişen işçinin tazminat hakkı edip edemeyeceği kanunlarla belirlenmiştir. Bu bağlam da öncelikle çalışma koşullarının işçi açısından olumsuz bir durum teşkil etmesi halinde işçinin kabulü ile değiştirilebilir. Aksi halde değişiklik yapılamaz.

Eğer işçinin çalışma koşulu işçinin kabulü olmadan değiştirilir ve işçi bu değişen koşullarda zorla çalıştırılmak istenirse işçi sözleşmeyi feshedebilir.

Ayrıca İş Kanunu’nda 22. Maddeye göre işveren, işyeri uygulamasıyla çalışma koşullarında bir değişiklik yapar ise bu bunu işçiye yazılı olarak bildirmek şartıyla yapabilir.

Yukarıda anlatılan şekle uygun yapılmayan aynı zamanda işçi tarafından altı işgünü içerisinde yazılı olmak kaydıyla kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamamaktadır.

İş Koşulları Değişen İşçi Hangi Tazminatlara Hak Kazanır?

Değişen iş koşulları sebebiyle iş sözleşmesi feshetmek işçi tarafından yapıldığında işçi şu tazminatları alır.

  • Kıdem Tazminatı
  • Varsa ödenmemiş fazla mesai bedeli
  • Kullanılmamış yıllık izin ücreti
  • Varsa genel tatil alacakları

Bunlara ek olarak işçi tarafından feshedilen sözleşmelerden sonra işçi ihbar tazminatı alamaz.

Çalışma Koşulları değişen İşçinin İspat Yükü Nedir?

Değişen iş koşulları nedeni ile iş sözleşmesini fesheden işçi, kıdem tazminatı alamamış ve dava açmış ise iş sözleşmesini çalışma koşullarının değiştirilmesi nedeni ile feshettiğini ispat etmelidir.

Peki işçi bu ispatı nasıl yapabilir? Tanık beyanı, varsa ücrette değişiklik ücret bordoları veya banka kayıtları ile ispat edebilir.

Değişen çalışma koşullarından dolayı iş sözleşmesini feshetmek isteyen işçi, işi bırakabilir, işverene ihtar çekebilir, (Çekmek zorunda değil ama söz konusu feshe dava konusu olursa ispat etmek için kanıt olabilir)

Görev Yeri değiştirilen İşçi Tazminat Alabilir Mi?

Çalışma koşulları arasında yer alan işçinin görev yeri değişikliği 4857 sayılı iş kanununa göre düzenlenmiştir. Buna göre bir değişiklik yapılacaksa işveren bu durumu işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.

İşçinin de bu durumu 6 işgünü içerisinde kabul etmesi gerekir. Aksi halde işçi sözleşmeyi feshedebilir ve tazminat hakkı doğar.

İş Sözleşmesinde Bazı Değişikliklere Önceden Onay Verilmiş Olması Durumu

İşçi ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde işçinin ileri tarihte yapılabilecek bazı değişikliklere onay vermiş olması duruma da önemlidir.

Her ne kadar işveren keyfi olarak işçinin çalışma adresini değiştirme, çalışma koşullarını değiştirme gibi uygulamalara başvurmasa da bazı zorunlu durumlardan dolayı iş yerinin kapanması veya işçinin çalıştığı bölümün kapanması gibi durumlarda yapılan değişiklikten dolayı işçi tazminat hakkı elde edemeyebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.