enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

    07.05.2024
    11

    Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

    Kredi kullanan kişilerin aklının bir köşesinde hep olan, ama hayat şartlarının sıkıştırdığı anlarda hafızalardan silinen bir soru olan kredi borcu ödenmezse ne olur sorusu, genel olarak kredi kullanıldıktan sonra araştırılmaya başlanır. Kredi kullanmadan önce ödeme yöntemlerini hesaplamak, ödeme şekillerine göre bir kredi miktarı seçmek yapılacak işlemlerin en doğrusu niteliğindedir ancak insanlar işin her zaman zor kısmına kaçarlar. Kredi borcunun ödenmediği durumlarda kişilerin kullandığı kredinin üzerine faiz katlanarak işlenecektir. Ayrıca kişilerin, kredi notları borcun ödenmediği her gün aşağı doğru çekilecektir. Kredi notunun düşmesi demek, kişilerin kefil ve ipotek yoluna başvurmadan almak isteyeceği kredilerde zorlanacağı ve puanına göre kredi alma şansının hiç olmadığı anlamına gelir.

    Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

    Kredi notunu yükseltmenin en basit yolu, aslında geride hiçbir kurumsal borç bırakmamaktır. Kullanılan kredi borcunun ödenmemesi veya kredi kartının aylık taksitlerinin ödenmemesi gibi durumlarda aşağı çekilen ve çoğu zaman sonucunun hukuksal işlemler olarak gerçekleştiği kredi notu, bireylerin ödeme sicilinin aynası konumundadır. Bankaların kredi vermek için gelen kişilere, Kredi Kayıt Bürosu sisteminden baktığı ve Merkez Bankası kayıtlarına kadar düşen kredi notunu sunar. Kişi kendi kredi notunu internet üzerinden de görebilir ve bankalara giderken kredi notunun durumuna göre kredi talebinde bulunabilir. Kredi notuna, findeks internet sitesi üzerinden belirli bir ücret karşılığında ulaşılabilir veya herhangi bir banka şubesinden bizzat giderek belirli bir ücret karşılığında bu hizmetten faydalanabilirsiniz.

    Kredi Borcu Ödenmemesi Durumunda Neler Olabilir

    Kredi notu düşmesi, işin biraz basit boyutu gibi gözükse de aslında akabinde yaşatacağı olumsuzlukların habercisidir. Kişi bankaya olan borcun ödenmemesinde ısrarcı ise, kredi notunun düşüşünden sonra banka 90 gibi bir süre sonra, borçlu kişi hakkında hukuksal işlemler başlatabilir. Bankanın başlattığı hukuksal işlemler sonucunda kişi Merkez Bankası tarafından Kara Liste’ye alınır. Kişi hukuksal işlemler boyunca da banka ile uzlaşmaya varmadığı durumunda haciz, hapis cezası gibi birçok yola başvurulur. Hakkında icrai takip başlatılan kişi 5 yıl boyunca herhangi bir banka’dan kredi hakkını kullanamaz durumda olur.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.