Ücretsiz İzinde Olan İşçi, Başka Yerde Çalışabilir Mi?
Ücretsiz İzinde Olan İşçi, Başka Yerde Çalışabilir Mi?
Kısa çalışma ya da ücretsiz izin dönemlerinde işçilerin hayat standartları düşebiliyor. Bu nedenle geçici bir süre için de olsa farklı işlerde çalışmak isteyebiliyor..
Ücretsiz izinde olan işçi başka yerde çalışabilir mi? Pandemi sonrasında yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, ücretsiz izinle ilgili birçok gelişme yaşandı. Özellikle son zamanlardaki koronavirüs salgını yüzünden birçok kişi işveren tarafından ücretsiz izne çıkarıldı. Çalışanlar ise ücretsiz izindeyken başka bir yerde çalışıp çalışamayacakları konusu hakkında araştırma yapıyor.
İşçilerin İzin Hakları Nedir?
İş kanunu kapsamında ücretsiz izinlerle ilgili herhangi bir düzenleme yer almıyor. Çalışan ve işveren arasında yapılan yazılı iş sözleşmesi kapsamında, ücretsiz izinlerle ilgili hükümler yer alıyor. İş sözleşmesi kapsamında çalışan kişilerin ücretsiz izin kullanımları ile ilgili düzenlemelerde değişikliklere gidildi. İşveren ücretsiz izne ayırmak istiyorsa, bu durumda çalışanın onayının alınması gerekiyor. Zorunlu bir şekilde çalışan ücretsiz izne çıkarılıyorsa bu durumda kıdem tazminatı talep edilebilir.
Ücretsiz izin içerisinde yol izni ve doğum izni olabilir. Yıllık ücretli izinlerin işyerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirmek isteyenler bu taleplerini işverene iletmelidir. İşveren tarafından toplamda dört güne kadar ücretsiz izin verilebiliyor.
Ücretsiz İzne Çıkılması Durumunda Başka İşyerinde Çalışabilir Miyim?
Tek taraflı bir karar neticesinde ücretsiz izne çalışan gönderilmişse, bu halde çalışanın başka işyerinde çalışma hakkı bulunuyor. Eğer çalışan, kendi isteği ve talebi kapsamında ücretsiz izne ayrıldıktan sonra başka işyerinde çalışacağını da işverene belirtmemişse bu haktan yararlanamaz. Böyle bir durum olduğunda işverene iş sözleşmesini feshetme hakkı doğar.
Koronavirüs salgını sonrasında ise iş konusunda farklı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler sonrasında işverene çalışanını işten çıkarma yasağı getirildi. Ayrıca işverenlere de salgın gerekçesi ile çalışanları ücretsiz izne çıkarma hakkı verildi.
İşverenler, salgın gerekçelerini öne sürerek, çalışanlarını ücretsiz izne çıkarabiliyor. Ancak çalışanlar da ücretsiz izine çıktıklarında günlük 39 lira nakdi ücret desteğinden yararlanabiliyor. Bununla beraber salgın sürecinde işverenlerin çalışanlarını ücretsiz izne göndermeleri için çalışanların haklı fesih nedenleri olabiliyor.
Pandemi Sonrası Kanun Değişti
İş Kanunu üzerinde ücretsiz izne çıkmış çalışanın başka bir işyerinde çalışmayacağına dair hüküm yer alıyor. Salgın nedeniyle yapılmış ücretsiz izin uygulamasında da çalışanların farklı yerlerde çalışma hakları kısıtlı bir şekilde veriliyor. Çalışan kişiler, ücretsiz izinde başka bir işyerinde çalışma fırsatından yararlanabiliyor. Ancak bu konuda işverenin bilgilendirilmesi gerekiyor.
Çalışılacak işlerin işveren ile rekabet oluşturacak bir alanda olmaması gerekir. Bununla beraber farklı bir işte çalışacak olan kişi nakdi ücret desteğinden yararlanamamaktadır.