enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

2024 Milletvekili Maaşı Ne Kadar?

14.06.2024
154

2024 Milletvekili Maaşı Ne Kadar? Milletvekilliği, Türkiye’nin en saygın ve en dikkat çekici meslekleri arasındadır. Milletvekillerinin toplumda kabul gören bir statüsü bulunur. Bu statü nedeniyle milletvekilleri ülke için önemli kararlar almakla sorumludur.

Milletvekili ne kadar maaş alır? Milletvekili maaşları, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından her yıl belirlenmektedir. Milletvekillerinin maaşları, diğer devlet memurlarının maaşlarına göre son derece yüksektir. Günümüzde milletvekillerinin aylık maaşı 136.000 TL civarındadır. Bunun yanında milletvekillerine ek ödemeler (dış geziler, lojman kullanımı vb.) de ödemesi gerçekleştirilir.

Milletvekilleri, halkın temsilcisi olarak mecliste görev alır. Meclis içerisinde ülke için önemli kararlar alır ve yasama faaliyetlerini gerçekleştirir. Milletvekilleri, kanun teklifleri sunabilir, mevcut yasaları değiştirebilir ya da yeni yasaları çıkarabilir. Bununla beraber görev alan milletvekilleri halkın sorunlarını dinleyerek çözüm önerilerinde bulunur.

Milletvekili Çalışma Saatleri ve Koşulları

2024 Milletvekili Maaşı Ne Kadar?

Milletvekilleri, genel olarak haftanın beş günü meclis çalışmalarına katılır. Fakat mecliste uzun saatler boyunca çalışmak zorunda kalabilir. Bu esnada sık sık mesaiye kalmaları gerekebilir. Milletvekilleri ayrıca seçim bölgesinde de çalışmalar gerçekleştirir. Bu halkla ilişkilerini sürdürmek için önemlidir. Milletvekilleri, görev aldıkları komisyonlarda da çalışmalar gerçekleştirir. Bu çalışmalarda ülke için önemli kararları alırlar. Milletvekillerinin iş imkanları, milletvekilliği süresince devam etmektedir. Milletvekili görevinden ayrıldığında iş arama sürecine girebilir.

Milletvekilleri, yasama faaliyetleri konusunda uzman olduklarından dolayı üniversitelerde ders verebilirler veya siyasi danışmanlık gibi işlerde çalışabilir. Bununla beraber, milletvekilleri kendi işlerini kurarak girişimci olabilirler.

Milletvekilleri için yurt dışında da iş fırsatlarından yararlanabilir. Özellikle uluslararası organizasyonlarda ya da yabancı firmalarda danışmanlık yaparak iş imkanlarından yararlanabilişiniz. Milletvekilleri yurt dışında çalışırken meclis çalışmalarını da sürdürmek zorunda kalabilir. Milletvekilliği ülkemizde saygın bir meslekler arasındadır. Bu yüzden milletvekillerinin maaşları oldukça yüksektir. Milletvekilleri, halkın temsilcisi olarak bilinir Milletvekillerinin sorumlulukları bu nedenle yüksektir. Milletvekilleri, görevleri boyunca herhangi bir işte çalışamaz. Sadece görevlerinden ayrıldıklarında iş aramaya başlayabilir.

Güncel Milletvekili Maaşı Kaç Oldu?

Memur maaş zamlarının belirlenmesi sonrasında milletvekillerinin yeni maaşları da ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilan ettiği 2023 yılı enflasyon verileriyle birlikte 2024 yılında ciddi bir zam geldi.

Enflasyonunun belirlenmesi sonrasında memur ve emeklisinin enflasyon farkı alacağı ve yüzde 15’lik toplu sözleşme zammıyla alacağı kümülatif zam yüzde 49,25’e kadar gelmiş oldu. Bu güncelleme sonrasında Milletvekilli maaşı 91 bin TL’den 136 bin TL’ye yükseldi. Emekli milletvekili maaşları ise 65 bin TL’den 97 bin TL’ye kadar çıktı. Böylece hem emekli hem milletvekili olanların maaşları 233 bin TL’ye kadar gelmiş oldu. TBMM’deki 600 milletvekilinin yaklaşık 300’ünün emekli milletvekili maaşı almaktadır. Bu durum gelirlerinin ciddi şekilde ne kadar yükseldiğini bizlere göstermektedir. 2024 yılında yüksek maaş alan milletvekilleri önümüzdeki yıllarda da bu maaşlarını yükseltmeye devam edecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.