Emeklilik Aylığı (Maaşı) Hesaplama Nasıl Yapılır?
Emeklilik Aylığı (Maaşı) Hesaplama Nasıl Yapılır?
Emekli maaşı, sigortalı kişinin çalıştığı süreye ve prim ödeme gün sayısına göre belirlenir. Bu nedenle emekli aylığı hesaplama işlemi yapılırken sigortalı kişinin çalıştığı süreye ve prim ödeme gün sayısına bakılmaktadır.
Emekli maaşını hesaplamak için ilk olarak kişinin aylık brüt kazancı belirlenir. Sigortalı çalışan kişinin aylık brüt kazancı, SGK’ya bildirilen ücretlerin toplamıdır. Bu işlemin ardından sigortalı kişinin prime esas kazancı belirlenir. Prime esas kazanç, sigortalının aylık brüt kazancının %70’ine denk gelmektedir. Bu tutar, emeklilik sürecinde aylık alınan maaşı hesaplarken kullanılır.
Hesaplama yapılırken sigortalı kişinin prim ödeme sayısı da dikkate alınmaktadır. Prim ödeme gün sayısı çoğaldıkça sigortalının emekli maaşı da artmaktadır.
Emeklilik Aylığı Almak İçin Ne Yapılması Gerekir?
Emekli olmak için gerekli olan 3 şart bulunmaktadır. Bu şartlardan ilki belirli bir süre sigortalı olarak çalışmaktır. Sigortalık süresi ile belirli bir yaşın tamamlanması gerekir. Bir diğer şart ise prim ödeme gün sayısıdır. Bu üç şart yerine getirildiği zaman kişiler emekli olmaya hak kazanabilirler.
Kişilerin ne zaman emekli olacağını bilmesi için doğum tarihlerini ve ilk kez sigortalı oldukları tarihi hesaplamaya katması gerekir. Emekli olunacak zamanı etkileyen en önemli faktörlerden biride prim ödeme gün sayısıdır. Emeklilik döneminde belirli bir yaşı tamamlayan kişiler emekli aylığı almaya hak kazanırlar.
Bunun yanı sıra alınan emekli maaşını arttırma için etkili birçok faktör bulunmaktadır. Yüksek prim ödemesi yapan kişilerinin emekli maaşları daha yüksek olmaktadır. Asgari ücret alan ya da asgari ücretin biraz üzerinde maaş ile çalışanlar emekli olmayıp yüksek maaş alabilmek için daha fazla çalışırsa, emekli maaşları her ay 2-3 lira düşer.
Emekli Aylığı Almak İçin Gerekli Olan Prim Gün Sayısı Kaçtır?
Emeklilik prim gün sayısı, emekli olmak için gerekli olan gün sayısıdır. Emekli olmak için gerekli olan prim gün sayısı cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca sigorta primi ödemenin başlangıç tarihi ve emeklilik yaşı şartlarına göre gün sayısı belirlenmektedir.
Emekli Aylığı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Emekli maaşınızı sorgulamak için ilk olarak E-Devlet şifrenizi bilmeniz gerekir. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise PTT vasıtası ile alabilirsiniz. Bu işlem sonrasında internet üzerinden E-Devletinizi açarak arama bölümüne 4A emekli aylık bilgisi, 4B emekli aylık bilgisi ya da 4C emekli aylık bilgisi yazarak kolayca sorgulama ekranına girebilirsiniz. Çıkan listede aylık bilgisi bölümüne girerek açılan ekrandan emekli maaş bilginizi kapsamlı bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu ekran üzerinden emekli aylığı sorgulaması yaparken aylık kesintileri de görebilirsiniz.