Findeks Kredi Notuna Nasıl İtiraz Edilir?
Bankaların sunduğu kredi kartı, kredili mevduat ya da kredi hesaplamalarında toplu bir şekilde görülecek, toplam limit ve borç bilgilerini öğrenecek ödeme alışkanlıkların takip edilebileceği rapora Findeks Risk Raporu denir. Findeks risk raporu üzerinden kredi talepleri aracılığıyla çok çeşitli ticaret ya da alışveriş yapılabilmektedir. Bu rapor kişiye referans olur. Özellikle araç ya da konut kiralama veya satın alma gibi durumlarda yardımcı olur. Kişiler Findeks üzerinden kendi kredi raporlarını kolay bir şekilde öğrenebilir. Aynı zamanda farklı kişilerin raporları da alınabilmektedir.
Findeks Risk Raporu İçerikleri
Findeks raporu içerisinde çok çeşitli bilgiler bulunmaktadır. Kişiler bu bilgilere ulaşarak istediği her türlü sistemi çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir. Findex risk raporu içeriği genel anlamda şu şekilde sıralanır;
- Findeks kredi notu,
- Kredi notunun genel değişimi,
- Kredi notunun Türkiye ortalaması ile diğer kişilerle karşılaştırılması,
- Kişinin kaç adet kredili ürüne sahip olduğu ya da sahip olduğu ürün çeşitleri,
- Tüm bankalar üzerinde kredili ürünlerin toplam borç ve limit bilgilerinin tamamı,
- Kredili ürünlerin kapalı ya da açık olduğu bilgisi,
- Kredili ürünlerde ki geçmiş ödeme performansı Findeks riski raporu ile kolay bir şekilde öğrenilir. Kişiler buna yönelik olarak büyük ticaret ya da alışveriş girişimlerini yapabilir.
Findeks Kredi Notuna Nasıl İtiraz Edilir?
Kişiler eğer Findeks risk raporu içerisinde yer alan kredi notu bilgisinde bir hata olduğunu düşünüyorsa bu durumda Findeks kredi notuna itiraz edebilir. Bunun için ‘Findeks Risk Raporu İtiraz Girişim Sistemi’ tercih edilmelidir. Kişiler raporuyla beraber itirazı yöneltmiş olduğu bankanın dışında yer alan herhangi bir banka şubesine giderek itiraz girişi yapmayı isteyebilir. Aynı zamanda web sitesinin itiraz girişi ekranı da kullanabilir.
İtiraz gerçekleştirdiğinde ise başvuru oldukça ayrıntılı ve hızlı bir şekilde incelenir. Bu anlamda kişiye en kısa sürede dönüş yapılır. Risk raporu ile ilgili olarak yapılan itiraz başvurularına bulunmadan önce mutlaka kişiler bazı bilgilere dikkat etmelidir. Rapora itiraz edebilmek adına rapor üzerinde bulunan 11 haneli referans numarası girilmelidir.
Bankalardan alınan raporların referans numarası on haneli iken Findeks üzerinden alınmış olan raporların numarası 11 hanelidir. Yalnızca bireysel Findeks kredi notu itirazı için gidilmektedir. Findeks risk raporu alınmasının üzerinden bir ay geçmemelidir. Bir ay süre geçen raporlar için itiraz kabul edilmez.