enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kambiyo Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

19.05.2024
8

Türkiye’de yürürlükte olan vergi türlerinden biri kambiyo vergisi olarak bilinir. Kambiyo vergisi genel anlamda döviz işlemlerinden kaynaklanan gelirlerden alınmaktadır. Türkiye’de kurumların ve gerçek kişilere yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı döviz işlemleri üzerinden ödedikleri vergi kambiyo vergisi olarak devletten alınır.

Kambiyo vergisi oranları genel anlamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Bununla beraber her sene değişebilmektedir. Kambiyo vergisi daha çok döviz cinsinden gerçekleştirilen işlemler üzerinden alınmaktadır. Kişiler tarafından ödenen tutar dövizin Türk Lirası cinsinden değeri üzerinden hesaplanmaktadır.

Kambiyo Vergisi Nedir?

Döviz işlemlerindeki kazançlar için kambiyo vergisi ödenmektedir. Örneğin bir kişi yurtdışından döviz aldıktan sonra çok daha yüksek bir fiyata satarak kazanç sağlayabilir. Bu kazanç için ise devlete bir miktar kambiyo vergisi ödemelidir. Aynı zamanda yurtdışında menkul kıymet işlemi, dövizde yapılan tahliller ve kredi kullanımı gibi durumlarda da kambiyo vergisi ödenmektedir.

Türkiye’deki döviz işlemlerinin yaratmış olduğu getiri ile beraber yatırımcılar kârlılığını kambiyo vergisi üzerinden dengelemektedir. Yatırımcılar kambiyo vergisi oranlarını dikkate almaktadır. Yurtdışında herhangi bir şekilde yapılan döviz alım ya da satımlarında bu vergi alınır. Aynı zamanda döviz ile ilgili gerçekleştirebilecek diğer işlemlerde de bu vergi yükü mutlaka hesaba katılmalıdır.

Kambiyo Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kambiyo vergisi özellikle sürekli dövizle haşır neşir olan kişilerin hesaplaması gereken bir vergi türüdür. Kambiyo vergisi hesaplama esnasında işlem yapılan dövizin Türk lira karşılığı mutlaka bilinmelidir. Buna alım satım fark oranı eklenmelidir. Kambiyo vergisi bu şekilde hesaplanır. Kambiyo vergisi hesaplama formülü şu şekildedir; Kambiyo Vergisi Tutarı = İşlem Tutarı x (Alım-Satım Farkı Oranı + %5 ÖTV)

Kambiyo vergisi formülünde işlem tutarı ve hangi dövizle işlem yapılıyorsa onun Türk lira karşılığı bilinmelidir. Alım satım fark oranı ise kullanılacak olan dövizin alış ve satış arasındaki farktır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bu oranı belirlemektedir.

Genel olarak işlem tutarının %5’i ve %5 ÖTV uygulanarak yapılmaktadır. Kambiyo vergisi hesaplama işlemi aslında bu kadar kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Kişiler herhangi bir kişiden yardım almadan tamamen kendisi de bu işlemleri kolay bir şekilde yapabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.