enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kolay İşverenliğe Geçiş Nasıl Olur, Geçiş İşlemleri Neler?

09.05.2024
9

Kolay İşverenliğe Geçiş Nasıl Olur, Geçiş İşlemleri Neler?

Kolay işverenliği konusu 5510 sayılı kanunun ek 9. Maddesinde incelenmiştir. İlk olarak kolay işverenliğe geçiş için Sosyal Güvenlik Kurumu’nda işyeri dosyasının açılması ve e-bildirge şifresinin alınması gerekir. Konut kapatıcılığı işinden ötürü daha önceden SGK’da tescil edilmiş yerler ve kişiler için iş yeri dosyası açılmış ve e-bildirge şifresi alınmış ise herhangi bir farklı işlem yapılmasına gerek yoktur.

İşyeri bildirgesini bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne vermeniz gerekir. Kolay işverenlik onayı almak için SGK İşveren Sistemi’ne giriş yapılması gerekir. Sayfayı girildikten sonra işveren sistemi kullanıcı girişine ulaşılacaktır. Burada SGK tarafından daha önce verilen e-bildirge için şifrenin ve kullanıcı adının girilmesi sonrasında ise alt kısımda çıkan 6 haneli güvenlik kodunun girilmesi gerekir.

Sisteme girildikten sonra İşveren sekmesinin altında yer alan Kolay İşverenlik Başvurusu sekmesine girilmelidir. Açılan sayfada gerekli olan formları doldurduktan sonra başarılı bir şekilde işlemi tamamlamış olursunuz.

Kolay İşverenliğe Geçiş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygulamaya geçiş sırasında dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Kolay işverenliğe geçiş işlemleri sırasında işlem onaylanması yapılmadan önce aktif sigortalı listesi yer alacaktır. Bu listede yer alan kayıtlı sigortalıların tanımlanması ve onaylanması gerekir. Listede yer alan ancak aktif olarak çalışmayan ya da daha önce işten ayrıldığı halde hala aktif olarak çalışan kişilerin işlemleri mutlaka düzeltilmelidir. Bu işlem için işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir. Eğer bu listeye dikkat etmezseniz uygulamaya geçiş sonrasında listede bulunan tüm sigortalılar için tahakkuk oluşturulmaktadır. Bu durum işverenin daha fazla prim ve sigorta ödemesi yapmasına neden olacaktır.

Kolay İşverenliğe Geçtikten Sonra Ne Yapılmalı?

 
Kolay işveren kapsamında alınan iş yerleri ile ilgili olarak artık SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi verilmeyecektir. Sistemde yer alan bilgilere göre ödenecek olan primler her ay sistem tarafından otomatik olarak tahakkuk ettirilecektir. İşverenler geçiş yaptıkları aya göre de aylık prim ve hizmet belgesi vermeyecektir. Onay işlemi yapılan aydan bir önceki aya ilişkin prim ve hizmet belgesi vereceklerdir.

Örneğin nisan ayı içerisinde kolay işverenliğe geçen işverenler, nisan ayı ve sonraki aylar için herhangi bir prim belgesi vermeyecektir.

Kolay İşverenlik Vergileri Nasıl Ödenir?

Konut kapıcılığı işyerlerinde sigortalı olarak çalışan işverenler kazanç ve gün beyanında değişiklik olmadığı sürece sigortalı için yaptıkları bildirime göre sisteme tahakkuk ettirilecek, sigorta primlerini bir dahaki ayın sonuna kadar ödeyecektir. Kolay işverenlik vergileri bu şekilde ödenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.