enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Rapor Parası Nasıl Alınır?

03.06.2024
18

Rapor parası bir diğer adıyla geçici iş görememezlik ödemesidir. Rapor parası, SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumuna) bağlı olarak çalışan kişilerin olası iş kazaları, hastalık ya da doğum durumlarında geçici olarak çalışmadıkları zaman aldıkları ödemedir. Bu durumlarla karşı karşıya kalan çalışanlar, rapor parası hakkındaki bazı konuları merak etmektedir. Siz de rapor parasının nasıl alınacağı, hangi durumlar alınabildiği ve ödemenin ne kadar yapıldığı gibi konuları merak ediyorsanız yazının devamını okuyarak bilgi edinebilirsiniz. 

İş göremezlik durumunda kalan çoğu çalışanın en çok merak ettiği şey rapor parasının nasıl alındığıdır. Rapor parası alabilmek için bir takım şartların sağlanması gerekmektedir. Eğer rapor parası alacak olan kişi bu şartlar için uygunsa öncelikli olarak uzman hekimlerden iş göremezlik raporu almak gerekmektedir. İş göremezlik raporu devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ya da SGK anlaşmalı özel hastanelerden almak mümkündür.

Alınan iş göremezlik raporu en geç 5 gün içerisinde işverene iletilmelidir. İşveren, raporu sisteme işleyerek SGK’ya iletmiş olur. Bunun sonucunda rapor parası hesaplanarak çalışan kişiye ödeme yapılmaktadır.

Rapor Parası Hangi Durumlarda Alınır?

Rapor parasının alındığı durumlar aşağıdaki gibidir:

  • İş kazası,
  • Meslek hastalığı,
  • Hastalık hali,
  • Analık hali.

Rapor parası almak isteyen çalışanın mutlaka iş göremezlik raporu almadan önceki 90 gün boyunca SSK primi ödemiş olması gerekmektedir. Aksi taktirde kişinin rapor başvurusu ve ödeme başvurusu kabul edilmemektedir. Ancak iş kazası nedeniyle yapılan başvurular için bu şart geçerli değildir.

Rapor Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Rapor parası hesaplaması yapılırken bazı faktörler göz önünde bulundurulur. Bunun için öncelikle çalışan kişinin son 3 aydaki ödeme bilgileri dikkate alınmaktadır. Son 3 ayda herhangi bir çalışma durumu bulunmuyorsa önceki tarihler esas olarak alınmaktadır. Bunun yanı sıra çalışanın almış olduğu prim ve ikramiye gibi ödemeler de rapor parası hesaplanırken dikkate alınan başlıca etkenlerdir. Alınan bu tüm ödemeler toplam gün sayısına bölünerek raporlu gün sayısının 2 eksiği ile çarpılmaktadır.

Rapor parası hesaplamaları yapılırken çalışanın tedavi şekli de göz önünde bulundurulmaktadır. Yani ayakta tedavi gören çalışanın ödemesi 2 / 3 oranında yapılırken, yatarak tedavi gören çalışanın 1 / 2 oranında ödemesi yapılmaktadır.

Rapor Parası Nereden Alınır?

Rapor parasına başvuran çalışanın ödemesi genellikle raporun teslim edildikten sonraki 3. Günde yapılmaya başlanmaktadır. Rapor parası ödemeleri en geç ise 15 içerisinde çalışana ödenmektedir. Ödeme, PTT üzerinden yapılabileceği gibi çalışanın talebi üzerine banka hesabına da yatabilmektedir. Rapor parası için raporun ilk 2 günü ödemeye dahil olmamaktadır. Fakat iş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik ödemesi alan sigortalı çalışanın raporu, ilk 2 günü de kapsamaktadır. Rapor parasına başvuru yapan çalışan, ödeme takibini e – Devlet üzerinden yapabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.