enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    SGK Eksik Gün Bildirimlerinde Önemli Noktalar

    08.05.2024
    7

    SGK Eksik Gün Bildirimlerinde Önemli Noktalar

    Çalışanların araştırdığı konular arasında yer alan SGK eksik gün bildirimi çalışanların SGK’ya her ay düzenli olarak bildirmeleri gereken bir durum olarak tanımlanıyor. Peki çalışanların SGK eksik gün bildirimleriyle ilgili bilmesi gereken detaylar nelerdir, şöyle açıklanıyor.

    Çalışanlar işyerinde 30 günden az çalıştığında SGK’ya durumu bildirmekle yükümlü oluyor. Aldığı istirahat raporu nedeniyle bir ayda 30 günden daha az çalışan kişiler, SGK eksik gün bildirimi yapıyor. Çalışanların bir ay içerisinde eksik çalıştığı gün sayısı ve nedeni hizmet dökümünde açık bir şekilde geçmesi gerekiyor. SGK hizmet dökümünde yer alması gereken SGK eksik gün kodlarıyla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar şöyle aktarılıyor.

    SGK Eksik Gün Nedir? Nedenleri Nelerdir?

    Çalışanların hizmet dökümünde bir ay içerisinde aldığı eksik gün aylık priminin açık bir şekilde geçmesi için bilinmesi gereken SGK eksik gün kodları şöyle tanımlanıyor:

    01 İstirahat

    03 Disiplin Cezası

    04 Gözaltına alınma

    05 Tutukluluk

    06 Kısmi çalışma

    07 Puantaj

    08 Grev

    09 Lokavt

    10 Hayatı etkileyen genel olay

    11 Doğal afetler

    12 Birden fazla olay

    13 Diğer sebepler

    15 Devamsızlık

    16 Fesih vaktinde çalışmama

    17 Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma

    18 Kısa çalışma ödenek

    19 Ücretsiz doğum izni

    20 Ücretsiz yol izni

    21 Diğer ücretsiz izin

    22 Emekli sandığına bağlı çalışanların eksik günü

    23 Yarım çalışma

    24 Yarım çalışma ve diğer ödenekler

    25 Diğer belgelerde gün tamamlama

    26 Yabancı uyruklu sigortalı kısmi çalışma

    27 Kısa çalışma ve diğer ödenek nedenleri

    28 Pandemi izni

    29 Pandemi izni ve diğer nedenler

    SGK Eksik Gün Bildirimi Nasıl Yapılır?

    İşverenlerin yapması gereken eksik gün bildirimi nasıl yapılır? Sigortalı olarak çalışan kişilerin bir ay içinde 30 günden az çalışması halinde işverenler eksik gün hesaplaması yapıp, SGK’ya bildirmesi gerekiyor.

    İşverenler eksik gün kodlarını doğru bir şekilde belirterek eksik gün bildirim formunu dolduruyor. İşverenin çalışan için hazırlamış olduğu hizmet belgesi ile birlikte doldurmuş olduğu eksik gün bildirim formunu SGK müdürlüğüne bildiriyor. İşverenler düzenledikleri belgeleri bağlı bulundukları SGK il müdürlüklerine yüz yüze veya e-posta yöntemiyle bildirmekle yükümlü oluyor.

    SGK Eksik Gün Bildirim Süresi Nedir?

    İşverenlerin bildirmekle yükümlü olduğu SGK eksik gün bildirim süresi kanuni olarak 15 gündür. Sigortalı çalışanların iş kazası, sağlık problemi veya yaralanma gibi nedenlerden dolayı bir ayda 30 günden az çalışması durumunda bu sürenin SGK hizmet dökümünde belirtilmesi gerekiyor.

    Kanuni olarak açıklanan kodlarla işverenin hazırlamış olduğu eksik gün bildirim formu elektronik ortamda veya yüz yüze 15 gün içinde en yakın SGK il müdürlüğüne teslim ediliyor.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.