enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    SGK İş Göremezlik Parası (Ödeneği) Sorgulama E-Devlet

    08.05.2024
    18

    SGK İş Göremezlik Parası (Ödeneği) Sorgulama E-Devlet

    İş göremezlik parası hem işverenler hem de çalışanlar üzerinde büyük etkisi olan bir konudur. SGK iş göremezlik parası (ödeneği) sorgulama e-Devlet üzerinden yapılabilir. Sağlık kuruluşuna ulaşan çalışan raporunun işverene zamanında bildirilmemesi, idari cezalara neden olacak ve çalışan, zamanında bildirim ücreti alamayacaktır.

    İzin raporu (geçici iş göremezlik bildirimi), sigortalının hastalanması, doğum yapması veya iş kazası geçirmesi durumunda bir sağlık kurumu veya Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından onaylanmış bir doktor tarafından sigortalıya verilen işçi raporudur.

    Dinlenme süresi ile ilgili bir belgedir. Sağlık kuruluşları ve doktorlardan alınan raporlara göre, işe gidemediğinizde sosyal sigortalar tarafından ödenen masraflara geçici iş göremezlik ödeneği (ihbar ödeneği) de denir.

    SGK İş Göremezlik Parası Nasıl Hesaplanır?

    Her iş göremezlik günü için bir izin ödeneği ödenir ve yatış için günlük ücretin yarısı, ayakta tedavi için günlük ücretin üçte ikisi ödenir. Günlük gelir, raporun başlamasından önceki üç ay için toplam gelirin, aynı üç aylık dönem içindeki ödül gün sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

    SGK’dan alınan rapora göre hesaplanan geçici iş göremezlik tazminatına, İş Göremezlik Ödeneği 4A/4B ekranından e-Devlet sistemine giriş yapılarak ulaşılabilmektedir. Bu ücretler SGK tarafından hak sahiplerine PTT aracılığıyla ödenirken, SGK iş göremezlik parası (ödeneği) sorgulama e-Devlet üzerinden bankaya otomatik olarak alacak kaydedilecek otomatik kimlik sağlanır.

    SGK İş Göremezlik Parası Ne Kadar?

    Hastalık durumunda şirket, sigortalıya çalışamama durumunu takip eden üçüncü günden itibaren günlük olarak geçici iş göremezlik ödeneği ödemekle yükümlüdür. SGK iş göremezlik parası ne kadar hesaplanırken şunlara dikkat edilir:

    • Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi,
    • Hastane tedavisi için günlük gelirinizin yarısını ödenmesi,
    • Hastaneye gidilirse günlük gelirinizin 2/3’ü kadar ödenmesi,

    Sonuç olarak; 2023 yılında asgari ücretlilerin aldığı bildirim ücretleri ayakta tedavi için günlük 144,5 TL’den 223,5 TL’ye, yatarak tedavi için günlük 108,42 TL’den 167,68 TL’ye çıkarıldı.

    İş Göremezlik Parası Nasıl Alınır?

    Hastalık, meslek hastalığı, analık veya iş kazası nedeniyle çalışamayacak durumda olduğunu beyan eden sigortalıların bu durumu sosyal sigortalar kurumu veya sağlık dairesi tarafından onaylanmış bir doktor tarafından düzenlenen sağlık raporu ile birlikte bildirmeleri gerekir.

    Geçici iş göremezlik parası talep eden sigortalının SSK primini bildirim tarihinden 90 gün önce ödemiş olması gerekir. Peki, iş göremezlik parası nasıl alınır? Geçici iş göremezlik ödemeleri için sigortalının durumunu belirten sağlık raporu ile SGK’ya başvurması gerekmektedir.

    Ödeme tarihi için yasal bir hüküm bulunmamakla birlikte, uygulamada SGK iş göremezlik parası (ödeneği) sorgulama e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.