enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    Stopaj Vergisi Nedir Nasıl Hesaplanır?

    14.05.2024
    2

    Kurumların ve kişilerin elde etmiş oldukları gelirleri bildirerek belirlenmiş olan dilimler ile uygun bir şekilde vergi ödemesi gerekmektedir. Şu an çok çeşitli sayıda vergi bulunmaktadır. Vergi devletin en önemli kalemlerinden biridir. Stopaj Vergisi de gelir sahibine ulaşmadan direkt olarak kesilmesi ve vergi dairesine yatırılmış olan ücret olarak tanımlanabilmektedir. Birbirinden çeşitli ücret kalemine stopaj yansıtılmaktadır. Gelir türüne yönelik olarak belirlenen stopaj dilimi, hesaplama açısından farklılık gösterebilmektedir.

    Stopaj Nedir?

    Stopaj vergisi denildiği zaman kişilerin hakkında farklı vergiler gelebilmektedir. Fakat aslında oldukça aşina olunan bir kavramdır. Vergilerin devlet tarafından çok çeşitli gelirler üzerinden birbirinden farklı oranlar ile aldıkları ödemelere denir. Normal şartlar altında gelirler bildirilir. Bu beyan sonucunda ortaya çıkan oranlarda vergi ödemesi yapılmaktadır. Ancak belirli durumlarda gelir beyan edilmezse vergi kesintisi yapılabilmektedir. Yani gelir daha sahibine geçmeden direkt olarak vergi kesintisine uğrar. Bu işleme de stopaj denilmektedir.

    İşverenler daha işçisine herhangi bir maaş ödemesi yapmadan stopaj kesintisi yapabilmektedir. İşveren eğer stopaj kesintisini yapmazsa işçinin Gelir Vergisi adı altında gelirinin belirli bir kısmını vergi dairesine ödemelidir. Eğer işveren tarafından stopaj kesintisi yapılırsa gelir daha çalışanın eline geçmeden belirli miktarda kesintisi yapılmaktadır. Bu anlamda aslında çalışanın adına vergi dairesine yatırıldığı söylenebilir. Bu sistem sayesinde çalışan yeniden giderek vergi ödemek ile uğraşmaz.

    Stopaj Hesaplama Nasıl Yapılır?

    Stopaj vergisi herkesten aynı miktarda alınan bir kesinti değildir. Stopaj vergisi hesaplama birbirinden farklı yöntemler ile yapılabilmektedir. Stopaj vergisi hesaplama işlemi içerisinde temel anlamda toplam ücretin üzerinden belirli bir yüzde çıkarmak gerekir. Hesaplamadan sonra elde edilecek olan ücret ise vergi dairesine stopaj adı altında yatırmaktadır. Geriye kalan tüm ücret ise direkt olarak sahibine ödenmektedir.

    Stopaj vergisi için belirlenmiş olan oranlar birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Söz konusu oranlar aslında bakanlık tarafından belirlenmektedir. Aynı zamanda senelere yönelik olarak da değişiklik gösteri. Stopaj hesaplama için 2024 senesinde belirlenmiş olan stopaj dilimleri araştırılarak kişiler hangi kapsama girdiğini belirlenmelidir. Belirlenen yüzdeler üzerinden bir hesaplama yapılır. Kişiler aldığı maaştan bu yüzdeleri çıkarır ve stopaj vergisi hesaplama işlemi tamamlanmış olur.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.