enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    Geçici Vergi Tahakkuku Nedir?

    14.05.2024
    2

    Ülkemizde geçerli olan yasalar dolayısıyla ticari faaliyetleri neticesinde kazanç sağlayan firmaların, bu kazançlarına göre gelir vergisi ödemesi zorunludur. Gelir vergisi uygulamalarından biride geçici vergi uygulamasıdır.

    Halk arasında peşin vergi olarak da bilinen geçici vergi tahakkuku, gelir vergisinden mükellef olup basit usulde vergilendirilenler hariç ticari kazanç sahipleri, serbest meslek sahipleri ve kurumların gelirleri üzerinden belirlenen üçer aylık bir ödemedir.

    Cari vergi dönemindeki kazançlardan bir takvim yılı içerisinde ödenen geçici vergi tahakkuku, yıllık gelirden ya da kurumların vergisinden düşülmektedir. Yıl içerisinde ödenen vergiler, bir sonraki yıl içerisinde ödemek zorunda olduğunuz cari vergilendirme dönemine göre hesaplanan gelir ya da kurumlar vergisinden düşülmektedir.

    Geçici Vergi Tahakkukuna Kapsamına Giren Kazançlar

    Geçici vergi tahakkuku kapsamına giren kazançlar, birçok kazancı kapsamaktadır. Ticaret ya da e – ticaret kazançları, serbest meslek kazançları ve kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin kazançları, geçici vergi tahakkuku kapsamına girmektedir.

    Geçici vergi tahakkuku ödemeyen şirket türleri adi ortaklıklar, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler olarak sıralanmaktadır. Bu tarz şirketler, gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olmadığı için elde ettiği kazançlar nedeni ile geçici vergi tahakkuku ödemesine gerek yoktur.

    Geçici Vergi Neden Alınır?

    Vergiler ile ilgili araştırma yapan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise geçici vergi tahakkuku neden alınır? Geçici vergi tahakkuku uygulaması, gelir vergisi ya da kurumlar vergisi mükelleflerinin ödemesi gereken vergilerin peşinen üçer aylık bir düzenleme ile ödenmesini sağlamaktadır.

    Geçici vergiler, gelir vergisi ya da kurumlar vergisinden mahsup edildiği için ayrıca bir vergi ödemesi olarak değerlendirilmemektedir. Bu verginin ödeme dönemleri, her yılın üçer aylık periyotları olarak belirlenmektedir;

    1. İlk dönem: Ocak, Şubat, Mart,
    2. İkinci dönem: Nisan, Mayıs, Haziran,
    3. Üçüncü dönem: Temmuz, Ağustos, Eylül,

    Geçici vergi ödemesi yapacak kişiler, belirlenen bu dönemler içerisinde vergilerini ilgili kurumlara ödeyebilmektedir. Bu ödeme dönemleri, her yıl aynı şekilde belirlenmektedir. Geçici vergi tahakkuku için belirlenen dönemlerde ilgili birimlere giderek işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.