enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kurumlar Vergisi Nedir Nasıl Hesaplanır?

14.05.2024
5

Kurumlar tarafından elde edilmiş olan kazanca bağlı olarak Kurumlar Vergisi verilmektedir. Mükelleflerin bir takvim senesi boyunca kazanmış olduğum kazancın üzerinden ödedikleri vergi denir. Mükellefler bağlı oldukları vergi dairesine, imalathaneleri, üretim tesisleri, mağazaları, büroları, kurumları ve şubelerine bağlı olan her türlü işyerleri için tek bir şekilde olarak Kurumlar Vergisi beyannamesi ile birlikte bildirim yapmaktadır.

Kimler Kurumlar Vergisi’ne Tâbidir?

Kurumlar vergisine tabi olan belirli kurumlar vardır. Çünkü her kurum bu vergiye tabi değildir. Kurumlar Vergisi’ne tabi olan kurumlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Sermaye şirketleri: Komandit, limited ve anonim şirketler ile benzer niteliklere sahip olan her türlü yabancı şirketlerin sermaye şirketi olarak bilinir.
  • Kooperatifler: Özel kanunlarına göre ya da direkt olarak Kooperatif Kanunu’na yönelik olarak kurulan yabancı kooperatifler olarak ifade edilmektedir.
  • Kamu İktisadi Kuruluşları: Belediyelere, İl Özel idarelerine, devlete, diğer kamu kuruluş ve idarelerine ait ya da bağlı olan ziraat, sanayi ve ticaret işletmeleri kamu iktisadi kuruluşu olarak geçer. Yabancı devletlere ait olan kamu idari ve kuruluşları da bağlı olan ziraat, sanayi ve ticaret işletmeleri de yine kamu iktisadi kuruluşu gibi değerlendirilmektedir.
  • Vakıflara ya da dernekleri ait işletmeler: Vakıflara derneklere ait olan ya da bunlara bağlı olan ziraat, sanayi ve ticaret işletmeleri benzer nitelikte olan yabancı işletmeler bu gruba girmektedir. Aynı zamanda Kurumlar Vergisi Kanunu tarafından belirtilen cemaatler ve sendikalar da vakıf sayılmaktadır.
  • İş ortaklıkları: Yukarıda belirtilmiş olan tüm kurumların kendi aralarında yaptıkları ortaklıklar, kazancın paylaşmaları ya da bir işi birlikte yürütmeleri de ifade edilir. Tüzel kişileri yoktur ancak mükellef olma durumlarına hiçbir şekilde etkilemez.

Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Mükelleflerin bir hesap dönemi içerisinde elde etmiş olduğu safi kurum kazancı üzerinden Kurumlar Vergisi Hesaplaması yapılmaktadır. Kurumlar Vergisi mükellefleri yılda dört defa her üç ayda bir kere olmak üzere vergi öderler. Geçici vergi ödemelerinde ödenmiş olan tüm vergiler mali yılsonunda ödenmektedir. Kurumlar Vergisi genel anlamda kurum kazancı üzerinden belirli oranlar ile ödenmektedir. Bu oranlar kurumlara göre ve kurumların kazanmış oldu ücrete göre değişmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.