enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

    SGK Yurtdışı Borçlanma Hesaplaması

    08.05.2024
    0

    SGK Yurtdışı Borçlanma Hesaplaması Nasıl Yapılır?

    Vatandaşların yurt dışında geçirdikleri sürenin kayıt altına alınarak bu sürenin karşılığına denk gelen parayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) gönüllü olarak ödenmesine SGK yurtdışı borçlanma adı verilir. Peki, SGK yurtdışı borçlanma hesaplaması nasıl yapılır?

    Sigortalı veya hak sahibi tarafından belirlenen günlük kazancın %45’i üzerinden prime esas günlük kazancın alt ve üst limiti üzerinden hesaplanır. Ödünç almak istenilen dönem için geçerli olan prime göre günlük esas ödenek gelirinizin asgari ve azami tutarı üzerinden hesaplanır.

    Yurtdışı Borçlanma SGK İçin Hangi Belgeler İstenir?

    Yurtdışı borçlanmasından yararlanmak için kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) şahsen veya posta yoluyla başvurması gerekir. Başvuru yaparken, Yurtdışı borçlanma SGK belgeleri sunmanız ve kredi vadesini belgelemeniz gerekir. Yurt dışından borçlanma için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.

    • Yurtdışı borçlanma için talep dilekçesi,
    • Borç verme süresine ilişkin belgeler,
    • Ev hanımı olduğu günleri gösteren belgeler yer alır.

    Tüm bunlarla birlikte SGK yurtdışı borçlanma hesaplaması nasıl yapılır merak eden kişilerin borç öncesinde bazı şartları sağlaması gerekir.

    Yurtdışı Borçlanması ile Emekli Olma Şartları Nelerdir?

    Yurtdışında kalmak ve Türkiye’de emekli maaşı almaya hak kazanmak için kredi çekmek istiyorsanız, belirli şartları yerine getirmeniz gerekir. Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olma şartları;

    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
    • Türkiye’ye döndükten sonra borcun tamamının ödenmesi,
    • Yaş, sigorta primleri vb. uygunluğunun sağlanması,
    • Yazılı istek yapılması gerekir.

    Yukarıdaki koşullar altında emekli maaşı için başvurabilirsiniz. Aksi takdirde kişiler yurtdışından kredi kullanamaz ve emekli maaşı alamazlar.

    Yurtdışı Borçlanma Maaş Hesaplama Nasıl Hesaplanır?

    İş Kanunu, 16 yaş ve üzeri işçiler için aylık brüt asgari ücretin 1/30’u, üst sınırı ise asgari günlük ücretin 6,5 katı olarak düzenlemektedir. Bakanlar Kurulu, ancak borç miktarının hesaplanmasında yurt dışı süresinin dikkate alınması durumunda bu tabanı yeniden belirlemeye yetkilidir.

    Bu durumda, finans kuruluşuna ödenen kredi tutarı, başvuranın seçilen gelirinin %32’si ile kredi gün sayısının çarpımı olacaktır. Ancak, yurtdışı borçlanma maaş hesaplama yaparken asgari ve azami günlük prim geliri arasında olmalıdır. Başvuru tarihi, kredi başvurusu için yapılan başvurunun kurum nezdinde kayıt altına alındığı tarihtir.

    SGK yurtdışı borçlanma hesaplaması nasıl yapılır öğrendikten sonra dikkat edilmesi gerekenlerden biri; iadeli taahhütlü mektup, iadeli taahhütlü posta veya ekspres posta ile yapılan dış kredi başvurusunda, başvurunun postaya verildiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edildiğidir.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.