enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Varlık Vergisi Nedir?

17.05.2024
18

Ülke çapında insanlığa faydası dokunacak vergi çeşitleri birçok yönden günümüz koşullarında öne çıkan ve kullanılan vergi türleri şeklinde bilinmektedir. İçlerinde çokça ismini duymadığınız çeşitlerinden varlık vergisini görmeniz mümkündür. Varlık vergisi nedir? sorgulamasına yönelik bu verginin II. Dünya savaşı yıllarında Şükrü Saraçoğlu başbakanlığı döneminde çıkarılmış servet vergisi olduğunu belirtmeliyiz. 4305 sayılı kanun beraberinde çıkarılan vergi 8 Aralık 1942 tarihinde servet vergisi şeklinde kabul edilmiştir. Verginin amacı ülke çapında savaş çıkması halinde artış gösteren enflasyona yenik düşmemek ve karaborsayı yok edip ekonomik sıkıntı sürecinden çıkabilmek yönündedir.

Varlık Vergisi Neden Kaldırıldı?

Ülke genelinde ciddi bir yükselişle ilerleyen enflasyon insanların ekonomik sıkıntı çekmesine yol açmaktadır. Bununla birlikte sahtecilik, dolandırma gibi vakaların artış gösterdiği de görülmektedir. Geçmiş yıllara dayalı varlık vergisi bu yönde işe yarar bir vergi olmasına ve günümüz koşullarına uygun olmasına rağmen güncel vergiler arasında yer almadığı görülmektedir. Varlık vergisi neden kaldırıldı araştırmasına yönelik TBMM bünyesinde kaldırıldığını belirtmeliyiz. Alınamayan borçların silinmesi kararı nedeni ile kaldırıldığı bilinmektedir.

Varlık Vergisi Yüzde Kaç Alınıyordu?

Ekonomik sıkıntılar yönünde yapılan araştırmalar arasına varlık vergisi hakkındaki sorular öncülük etmektedir. Bunlardan biri de varlık vergisi yüzde kaç alınıyordu şeklinde öne çıkmaktadır. Yurt genelindeki ödeme yüzdeliği %74 olarak bilinmektedir. Varlık vergisiyle ilgili çarpıcı sonuçlardan biri de gayrimüslimlerin 166 milyon, Müslümanların 115 milyon, yabancı uyruklu kişilerin ise 33 milyon lira vergi ödemiş olduğu bilgisidir. Geçmiş dönemin harcamalarına göre %34,4’lük kısmına tekabül ettiği bilinmektedir.

Varlık Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Varlık vergisi hakkında yapılan araştırmalar neticesinde birçok soru kalıbına rastlamanız mümkündür. Günümüz koşullarında hala farklı şekilde devam eden vergi ödemeleri arasında varlık vergisi de görülebilmektedir. Varlık vergisi nasıl hesaplanır sorusuna ilişkin şu şekilde açıklama yapılmıştır. Kişinin mevcutta sahip olduğu mal varlığına dair vergi dairesine beyan etmesi halinde yurt içi varlık değeri üzerinden %3 oranda hesaplandığı bilinmektedir. Belirlenen varlık vergi oranı hesaplanıp kişiye ulaştığında bulunduğu ayın son gününe kadar ödeme imkânı bulunduğu bilinmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.